Instagram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

"Buche de Noel" Κορμός

Το 2015 τελειώνει και υποδεχόμαστε το 2016 με γλυκό... τρόπο! Buche de Noel όπως λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι ή απλά ελληνικά Χριστουγεννιάτικος κορμός. Έχουμε δουλίτσα αλλά το αποτέλεσμα είναι υπέροχο!

Υλικά:
Για το παντεσπάνι:

- 1/2 κούπας αλεύρι κοσκινισμένο
- 1/4 κούπας κακάο κοσκινισμένο
- 1 κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλυκού αλάτι
- 4 αυγά χωριστά κρόκος - ασπράδι
- 2 κ.σούπας κονιάκ
- 3/4 κούπας ζάχαρη

Για την κρέμα: 
- 300ml γάλα
- 1 αυγό ολόκληρο και 2 κρόκοι
- 40γρ. κορν φλάουρ
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 βανιλέτα

Για την επικάλυψη:

- 250ml κρέμα σε σαντυγί
- 80γρ. κουβερτούρα

Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι: 

  •  Χτυπάμε τους κρόκους με την μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το κονιάκ.
  •  Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μαρέγκα.
  •  Σιγά - σιγά προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν και το αλάτι. Το μείγμα αυτή την στιγμή θα πρέπει να είναι πολύ σφιχτό. 
  •  Με μια σπάτουλα προσθέτουμε λίγη-λίγη την μαρέγκα στο μείγμα μας με απαλές κινήσεις για να δώσουμε αέρα. 
  •  Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί και περιχύνουμε όμορφα το μείγμα μας σε πάχος μισό εκατοστό. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο. 
  •  Εδώ προσοχή! Μόλις βγάλουμε το παντεσπάνι, έχουμε απλώσει στον πάγκο μας μια μεγάλη πετσέτα και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι πάνω στην πετσέτα με την λαδόκολλα προς τα πάνω. Ξεκολλάμε όσο είναι ζεστό, την λαδόκολλα. Πολύ προσεκτικά τυλίγουμε το παντεσπάνι με την πετσέτα σε ρολό και το αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.


Για την κρέμα:  

  •  Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τον γάλα με την μισή ζάχαρη, χωρίς όμως να πάρει βράση.
  •  Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με ένα σύρμα τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλαουρ. 
  •  Μόλις το γάλα ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο στο μείγμα το αυγών (για να πάρει θερμοκρασία) και μετά ρίχνουμε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα και επαναφέρουμε στην φωτιά. Προσθέτουμε την βανιλέτα και ανακατεύουμε συνέχεια, με σύρμα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να σφίξει η κρέμα. 
  •  Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την επικάλυψη: 

  •  Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και την λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την σαντυγί, ανακατεύοντας απαλά για να δώσουμε αέρα. 

Για το τελείωμα:

  •  Ξεδιπλώνουμε το παντεσπάνι και προσθέτουμε ένα μικρό στρώμα κρέμα σε όλη του την επιφάνεια. Τυλίγουμε προσεκτικά και το τοποθετούμε στο πιάτο που θέλουμε. 
  •  Απλώνουμε από πάνω, όμορφα την επικάλυψη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου