Instagram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

Κέικ πραλίνας με επικάλυψη λευκής γκανάς

   Η μητέρα μου χρόνια τώρα φτιάχνει κέικ και ομολογώ πως τα πετυχαίνει κάθε φορά. Εγώ ο οποίος φημίζομαι για την ανταγωνιστικότητα μου ήθελα να κάνω κάτι καλύτερο από εκείνη και έτσι εμπνεύστηκα αυτήν εδώ τη συνταγή. Κέικ πραλίνας φουντουκιού λοιπόν με επικάλυψη από λευκή γκάνας!
Υλικά:
- 500γρ φαρίνα
- 250 γρ ελαιόλαδο
- 440 γρ ζάχαρη
- 4-5 αυγά
- 260 ml γάλα
- λίγο εκχύλισμα βανίλιας
- 400 γρ πραλίνα φουντουκιού (τύπου Merenda)
- 250 γρ κουβερτούρα λευκή
- 250 γρ κρέμα γάλακτος για γλυκά



Εκτέλεση:
Για το κέικ:    Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, για περίπου 10 λεπτά. προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά. προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με την φαρίνα και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλότερη ταχύτητα. Προσθέτουμε και την βανίλια και αποσύρουμε από το μίξερ το μπολ. Ρίχνουμε στο μείγμα μας την πραλίνα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει καφέ το μείγμα από λευκό που ήταν.
   Το τοποθετούμε σε δύο παραλληλόγραμμες φόρμες ( 23χ13 εκ) ή μια μεγάλη στρογγυλή (το μείγμα να μην ξεπερνάει τα 2/3 της φόρμας). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα.
 Για την Γκανάς:
    Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα που έχουμε σπάσει σε μικρά κομματάκια. Μόλις λιώσει τελείως και δεν υπάρχουν μικρά κομματάκια μέσα, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος , όλη μαζί και όχι λίγη-λίγη , και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα γρήγορα - γρήγορα για να μην σβολιάσει.
Για το τελείωμα:
   Αφού κρυώσει το κέικ και το έχουμε ξεφορμάρει , και έχει πήξει λίγο και η Γκανάς την προσθέτουμε από πάνω ομοιόμορφα να πάει παντού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου