Instagram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2014

Γαλακτομπούρεκο

Εμένα προσωπικά (και φαντάζομαι για πολλούς άλλους) είναι το αγαπημένο μου γλυκό. Απορώ πώς άργησα τόσο πολύ να το φτιάξω αλλά και να το μοιραστώ με εσάς. Γαλακτομπούρεκο λοιπόν...
Υλικά:
Για το γαλακτομπούρεκο:

- 3 λίτρα γάλα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
- 1/2 κιλό ζάχαρη
- 300 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 6 αυγά
- 2 βανίλιες
- 1 κ.σ βούτυρο
Για το σιρόπι:

- 2 ποτήρια νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 λεμόνι
- κανέλλα


Εκτέλεση:
 Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη να ζεσταθούν. Σε μια άλλη κατσαρόλα προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τα αυγά , το βούτυρο  και τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν χυλός.
  Μόλις ζεσταθεί το μίγμα με  το γάλα και την ζάχαρη το προσθέτουμε στο μίγμα με το σιμιγδάλι σιγά σιγά. Τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και προσοχή να μην σβολιάσει.
 Βουτυρώνουμε ένα ταψί , στρώνουμε τα μισά φύλλα από το πακέτο και ρίχνουμε την γέμιση. Προσθέτουμε τα υπόλλοιπα φύλλα από πάνω και ότι μένει από έξω από το ταψί τα κόβουμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Για το σιρόπι και το τελειώμα:
Ζεσταίνουμε το νερό με την ζάχαρη και ανακατεύουμε σιγά -σιγά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτουμε το λεμόνι κομμένο στην μέση και λίγη κανέλλα. Αφήνουμε να κρυώσει για αρκετή ώρα. Μόλις γίνει το γαλακτομπούρεκο προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι από πάνω και αφήνουμε να το απορροφήσει!

Tip:
Όταν θα προσθέσουμε το σιρόπι στο γαλακτομπούρεκο θα πρέπει το γαλακτομπούρεκο να είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο ή το αντίστροφο. Αυτό το κάνουμε για να απορροφηθεί πιο καλά το σιρόπι.

Το Γαλακτομπούρεκο αυτό είναι μια συνταγή της Τασίας και την ευχαριστούμε πολύ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου