Instagram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Μελομακάρονα

  Νομίζω ότι ετοιμάσαμε το έδαφος με τόσες φωτογραφίες στο facebook για αυτή την λαχταριστή συνταγή για μελομακάρονα!
    Για πολλούς το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων , ακόμα και από δίπλες και κουραμπιέδες.
  Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας δώσουμε την συνταγή ώστε να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα!






Υλικά:
Για τα μελομακάρονα:
- 1 κιλό αλεύρι
- 1 κ.γ σόδα μαγειρικής
- 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 2 κούπες λάδι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 3/4 της κούπας χυμό πορτοκάλι
- 1/4 της κούπας κονιάκ
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
- 2 κ.γ κανέλα

Αν θέλουμε με σοκολάτα:
- 725 γρ κουβερτούρα
- 20 γρ βούτυρο

Για το σιρόπι:
- 1 και μισή κούπα ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 3 κ. σούπας μέλι


Εκτέλεση:
Για τα μελομακάρονα:

  •  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε τη σχάρα λίγο κάτω από τη μέση.
  •   Ρίχνουμε σε ένα μίξερ το λάδι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνουμε τη σόδα , το μπέικιν , το χυμό , το ξύσμα , το κονιάκ , το γαρύφαλο και τη κανέλα ( όλα τα υλικά εκτός του αλευρίου) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Θέλουμε το μίγμα σε αυτή τη φάση να είναι αρκετά ρευστό .
  •   Αποσύρουμε από το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι πλάθωντας με τα χέρια . Ρίχνουμε αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια στο πλάσιμο.    
  •   Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε και τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο για 15-20'  μέχρι να ροδοχρυσαφίσουν. 

Για το σιρόπι:

  •   Ρίχνουμε όλα υλικά σε ένα κατσαρολάκι για 5' μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Έπειτα παίρνουμε 2-3 μελομακάρονα τα βουτάμε στο σιρόπι και τα αφήνουμε για ακριβώς 25 δευτερόλεπτα (αν το σχήμα τους είναι όπως τα συνιθισμένα μελομακάρονα της αγοράς). Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα μελομακάρονα.
  •   Αν θέλουμε με σοκολάτα: Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα και το βούτυρο. Αφού μελώσουμε το μελομακάρονο το βάζουμε με μια κουτάλα στο μπεν μαρί και το αναποδογυρίζουμε προσεκτικά να πάει παντού σοκολάτα. Μόλις καλυφθεί το βγάζουμε με ένα πιρούνι προσεκτικά και το αφήνουμε σε πιατέλα με λαδόκολλα γιατί αλλιώς θα κολλήσει. Συνεχίζουμε έτσι με όσα ακόμα θέλουμε.


Τips :
- Η δοσολογίες πρέπει να είναι ακριβείς.
- Μετά το μέλωμα τα ρίχνουμε κατευθείαν στη σοκολάτα αν θέλουμε καλό αποτέλεσμα.
- Ο χρόνος σιροπιάσματος εξαρτάται από το πάχος του μελομακάρονου και απο τη θερμοκρασία του σιροπιού. Όσο πιο ζεστό ειναι τόσο λιγότερη ώρα στο σιρόπι, και όσο πιο παχύ είναι τόσο περισσότερη ώρα..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου